ARHIVA

Exercițiu de iertare a dușmanului

Close-up of a dandelion (Taraxacum officinale)

Despre iertare s-a vorbit și se vorbește încă din cele mai vechi timpuri, importanța acesteia fiind înscrisă și în Biblie și în alte cărți sfinte. Să iertăm înseamnă să le dorim, sincer, celorlalți, ceea ce ne dorim și pentru noi. Să le urăm armonie, sănătate, pace și toate bucuriile vieții reprezintă un pas esențial spre propria noastră eliberare din „închisoarea minții”. Unii susțin că e important să ne iertăm dușmanul. Eu vin și spun că ideea de dușman nu există, ci ne-a fost inoculată de societate ca formă de trezire a ambiției. În condițiile în care recunoaștem că toți provenim din aceeași Sursă, că toți venim și ne întoarcem ACASĂ, ideea de dușman nu se justifică, nu-și mai are sensul. Recunosc, însă, exzistența unor momente, a unor lecții – mai mult sau mai puțin pozitive – pe care le aveam de rezolvat împreună cu alți oameni, iar dacă aceste persoane nu s-au ridicat la nivelul așteptărilor mele de atunci sau de acum, ei bine, e obligația mea să mă întorc înspre mine și să rezolv conflictul pentru a ajunge la starea de calm, pace și echilibru.
Există, însă, persoane cărora le este greu să scape de mentalitatea lipsei unui adversar/dușman. Pentru acestea există un exercițiu de iertare ușor de realizat.
Relaxați-vă și imaginați-vă că îl întâlniți pe Aladin sau alt spirit puternic. Ce dorințe ați formula pentru voi și pentru cei care vă sunt apropiați?

1. Enumerați lucrurile bune pe care vi le doriți pentru voi și pe cele pe care le doriți pentru apropiații voștri (sănătate, fericire, dragoste, armonie, liniște etc.).
2. Acum, vizualizați chipul tuturor persoanelor care v-au făcut rău și binecuvântați-le (pe acestea și pe familiile lor), dorindu-le lucrurile bune pe care le-ați enumerat mai sus.
De exemplu, dacă ați fost trădat de un prieten, ați putea formula această urare astfel: „Dragă X (numele persoanei), te binecuvântez pe tine și familia ta, întru sănătate, fericire, dragoste, armonie, liniște etc.”

Cînd formulăm și ne exprimăm urările benefice pentru o persoană, despre care noi credem că ne-a făcut rău, ne încurajăm să urmăm calea iertării. Dacă suntem capabili să-i dorim tot ce este mai bun, înseamnă că l-am iertat cu adevărat.
Această etapă esențială este cu atât mai importantă cu cât conștientizăm că ceea ce suntem în stare să le dorim altora ni se întoarce potrivit legii atracției universale.

Un exercițiu la fel de puternic este cel oferit de www.eliberareemotionala.ro, realizat prin metoda EFT, pe care îl găsiți la numărul 31 de pe pagina de Resurse Gratuite. EFT sunt tehnici de Eliberare Emotionala, adică un ansamblu de tehnici neconvenționale, din grupa “terapiilor energetice de meridian”, ce se adresează atât profesioniștilor, cât și neprofesioniștilor, o metodă de vindecare și auto-vindecare a problemelor emoționale și fizice. EFT este procedura ce se mai numește și acupunctura emoțională, deoarece combină stimularea centrilor energetici din capetele meridianelor – prin bătăi ușoare (presopunctura) – cu elemente de stimulare a emisferelor cerebrale, în timp ce ne îndreptăm atenția pe ceea ce înseamnă durere, amintiri nefericite, emoții ce ne provoacă disconfort etc.

Material realizat de Teodora Ivan

Pentru terapie, apelează la Teodora Ivan – consilier de dezvoltare personală și practicant TRS: +40 724 082 738, teodoraivan@yahoo.com. (se pot face ședințe și la distanță prin Skype, Google Hangouts)

Trimite unei prietene

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email